• Wpisów: 12
  • Średnio co: 253 dni
  • Ostatni wpis: 8 lat temu, 22:20
  • Licznik odwiedzin: 30 481 / 3299 dni
 
hardshop
 
TŁUSZCZE: są wskazane tylko w niewielkich ilościach.
Wielu sportowców i entuzjastów fitnessu nie dotknie niczego, co zawiera choćby odrobinę tłuszczu i woli ograniczyć się prawie wyłącznie do produktów beztłuszczowych i odchudzających. Jednak zupełne wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest zbyt mądre. Niektóre tłuszcze są bardzo istotne dla wzrostu, regeneracji organizmu i zdrowia skóry. A czy wiesz, że istnieją tłuszcze, które  w rzeczywistości pomagają aktywować spalanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych? Przykładem jest choćby sprzężony kwas linolowy (CLA). CLA zapobiega powstawaniu tłuszczu, pomagając organizmowi lepiej gospodarować kaloriami oraz opóźniając ich przekształcenie w tłuszcz. CLA stymuluje także zamianę kwasów tłuszczowych z rezerw tłuszczowych w energię.

Organizm potrzebuje tłuszczów, by umożliwić przyswajanie witaminy A,D,E i K. Dlatego też określa się je mianem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebują one odrobinę tłuszczu, aby zostać prawidłowo przyswojonymi. Ze względu na to, że tłuszcze dostarczają stosunkowo dużą ilość energii ( 9 kcal na gram), nie należy spożywać ich za wiele. W przeciwnym razie dojdzie do skumulowania nadmiaru kalorii, które nie zużyte, zamienią się w kwasy tłuszczowe, przechowane w komórkach tłuszczowych. Pamiętaj, że organizm „myśli przyszłościowo” czyli tworzy zapasy energii na wypadek, gdybyś w przyszłości musiał wytrzymać dzień lub dwa bez jedzenia. Niezależnie od tego, jak pożyteczna może być tkanka tłuszczowa większości osób się nie podoba.



Rodzaje tłuszczu
Istnieją różne rodzaje tłuszczu, ale ze względu na podstawową różnicę można wyróżnić dwa: tłuszcze nienasycone i tłuszcze nasycone.

Tłuszcze nienasycone to „te dobre”, gdyż zmniejszają poziom cholesterolu.
Znajdziesz je w:
- wszelkiego rodzaju olejach, takich jak choćby olej arachidowy (z orzeszków ziemnych), kukurydziany, olej z oliwek, olej do sałatek,
-margarynie niskotłuszczowej i dietetycznej,
-margarynie niskotłuszczowej i produktach pokrewnych, zawierających mniej niż 10 g tłuszczu nasyconego na 100 g,
-margarynie margarynie produktach pokrewnych oraz tłuszczu do gotowania, do smażenia na patelni i w głębokich naczyniach, zawierających mniej niż 20 g tłuszczu nasyconego na 100 g,
-sosach do sałatek bazujących na oleju,
-produktach serowych, zawierających tłuszcz nienasycony,
-tłustych rybach,
-orzechach, takich jak choćby orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, w maśle orzechowym i innych pastach orzechowych.

Najważniejszym tłuszczem nienasyconym jest kwas linolowy. Organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć, więc musi go pozyskiwać ze spożywanych pokarmów. Tłuszcze nienasycone  są bardziej odpowiednie dla produkcji energii, niż tłuszcze nasycone, gdyż dłużej krążą w krwioobiegu, natomiast te drugie szybciej odkładają się na ściankach żył i tętnic.

Tłuszcze nasycone wpływają na wzrost  poziomu cholesterolu, gdyż gromadzą się na ściankach naczyń krwionośnych. Powoduje to zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Dlatego nie należy spożywać ich za dużo. Produkty żywnościowe, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych to:
-masło, różne tłuszcze do gotowania i smażenia, standardowe margaryny twarde, niektóre margaryny roślinne,
-tłuszcze do smażenia w naczyniach głębokich, głębokich tym niektóre tłuszcze roślinne,
-tłuste mięso i tłuste produkty mięsne,
-ser pełnotłusty, mleko śmietankowe oraz mleczne mleczne śmietankowe,
- mleko zagęszczone i kawa rozpuszczalna, sztuczna bita śmietana,
-wyroby cukiernicze, ciasta oraz przekąski, takie jak chrupki,
-czekolada.

Wiedz, że 1gram tłuszczu dostarcza Ci 9 kcal (9000 kalorii).

Nie możesz dodać komentarza.