• Wpisów: 12
  • Średnio co: 248 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 22:20
  • Licznik odwiedzin: 29 529 / 3232 dni
 
hardshop
 
Dziś przy śniadaniu zastanawiałem się co wstawić na mojego bloga, i nagle olśnienie przecież wszystko po kolei należy objaśniać. Wrzuciłem informację na temat białek, węglowodanów, dorzucę jeszcze o tłuszczach i napojach. Nie chcę żeby były to tylko suche teksty, to postanowiłem pododawać małe wstawki na tematy takie, które są ważne a przez większość szerokim łukiem omijane.

WIECIE ŻE:

„…Współcześni dietetycy często powtarzają, że dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia. Mają przy tym na myśli zrównoważone śniadanie bez nadmiernego pośpiechu. Mimo to wiele osób każdego ranka wychodzi z domu wypiwszy tylko filiżankę kawy, a czasem zupełnie na czczo. Jest to spowodowane brakiem czasu lub przekonaniem, że po obudzeniu żołądek nie jest w stanie przyjąć żadnego posiłku i napoju. Niezależnie od przyczyny, powszechne uprzedzenie sprawia, że śniadanie jest uważane za posiłek, bez którego można się spokojnie obyć…”

TAK PRZEJRZAŁEM STRONY Z JEDZENIEM I ZNALAZŁEM COŚ CIEKAWEGO CO MOGĘ POLECIĆ:

płatki.jpg


Płatki owsiane

Płatki owsiane, niezależnie od postaci, są prawie dwa razy bardziej sycące niż inne śniadaniowe produkty. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu i redukuje poziom cholesterolu. Płatki owsianeBy dostarczyć odpowiedniej dla organizmu dawki energii, a dla podniebienia dawki smaku, dodaj do nich odrobinę brązowego cukru i jedną z poniższych polew:

½ szklanki świeżych lub mrożonych jagód zwiększy ilość przeciwutleniaczy
¼ szklanki posiekanych migdałów zwiększy ilość wapnia
1 łyżka nasion lnu zwiększy ilość kwasów omega
¼ szklanki suszonych żurawin poprawi zdrowie zębów i dziąseł

jajka_sadzone_po_staropolsku.jpg



Jajka zapiekane z masłem i śmietanką.

Składniki na 2 porcje:
• 2 jajka
• 2 łyżki śmietanki kremówki
• 10 g masła
• sól, świeżo zmielony pieprz, szczypiorek
Jeden z najbardziej smacznych sposobów na podanie jajek. Jednocześnie bardzo wykwintny. Gorące masło miesza się z płynnym jeszcze żółtkiem dopiero gdy zanurzamy łyżeczkę w foremce, w której jajko było zapiekane w piekarniku. Natomiast białko jaja powinno być ścięte. W gorącym jajku maczamy chrupiące grzanki… Rozkosz dla podniebienia. W trakcie zapiekania jajek w kąpieli wodnej, trzeba obserwować jak zachowuje się żółtko i białko, aby uzyskać idealną konsystencję, co okazuje się wcale niezbyt trudne. Warto spróbować.

Kanapka-z-tuńczykiem.jpg


Kanapka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Składniki, 1 kanapka:
• 2 kromki chleba
• 1/4 puszki tuńczyka w dużych cząstkach w oleju
• 5 plasterków świeżego ogórka
• kilka listków rukoli
• 1 jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)
• 1 łyżka majonezu lub SOSU CHRZANOWEGO
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do posmarowania chleba polecam SOS CHRZANOWY lub majonez. Kanapkę można przygotować również bez jajka.

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego