• Wpisów: 12
  • Średnio co: 253 dni
  • Ostatni wpis: 8 lat temu, 22:20
  • Licznik odwiedzin: 30 481 / 3299 dni
 
hardshop
 
WĘGLOWODANY: najlepsze źródło energii.
Istnieją różne rodzaje węglowodanów, jednak cztery z nich mają szczególne znaczenie dla sportowca.
Są to:
1.    monosacharydy (glukoza, fruktoza galaktoza)
2.    disacharydy (maltoza, sacharoza i laktoza)
3.    oligosacharydy (maltodekstryny)
4.    polisacharydy (skrobia: amyloza i amylopektyna, celuloza)
Te cztery rodzaje węglowodanów różnią cię od siebie sposobem, w jaki są:
- trawione
-wchłaniane
-spalane w organizmie

Wszystkie te węglowodany składają się z glukozy i/lub innych cukrów prostych. Pełnią  głównie rolę źródeł energii lub też stają się częścią nie ulegającego trawieniu błonnika. Monosacharydy są najmniejszymi z węglowodanów  i dlatego są najszybciej trawione, wchłaniane, a także spalane w organizmie. Polisacharydy są największe, więc wszystkie powyższe procesy przebiegają najwolniej. Ze względów czysto praktycznych dzieli się te cztery rodzaje węglowodanów na węglowodany proste oraz węglowodany złożone. Węglowodany proste są bardzo szybko wchłaniane przez organizm tym samym stanowiąc szybki zastrzyk energii.
Z drugiej strony ulegają bardzo szybkiemu rozkładowi. Lepiej więc nie spożywać ich za dużo, bo powodują najpierw szybki wzrost, a potem szybki spadek poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że niemal natychmiast poczujesz głód i znowu staniesz się zmęczony i słaby. Wysoki poziom cukru we krwi  prowadzi do zwiększonego wydzielania  hormonu zwanego insuliną, który to odpowiedzialny jest za wzrost zapasów tłuszczów odżywczych w tkankach tłuszczowych. Wydzielanie nadmiernych ilości insuliny prowadzić może do nadwagi, a także cukrzycy. Przykładowe „szybkie” węglowodany to cukier gronowy (dekstroza), cukier owocowy (fruktoza) oraz zwykły cukier (maltoza i sacharoza). Cukierki, ciasta, wyroby cukiernicze i inne przekąski z reguły posiadają w swoim składzie wiele tych cukrów, a zatem nie należy jeść ich zbyt często. Można zrobić jeden wyjątek: węglowodany te są doskonałe, gdy spożywa się je w postaci owoców, gdyż cukry owocowe nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a także ponieważ w owocach znajduje się mnóstwo błonnika i witamin.
Węglowodany złożone składają się z połączonych węglowodanów prostych. Zanim dostarczą energii muszą ulec „rozkładowi” w przewodzie pokarmowym. Węglowodany
złożone dostarczają do organizmu glukozę przez dłuższy okres czasu. Dlatego też są łagodniejsze dla poziomu cukru we krwi. Nie ulegają tak szybkim zmianom, dzięki czemu czujesz się sprawniejszy, naładowany energią i możesz osiągać lepsze wyniki sportowe. Pokarmy posiadające dużo węglowodanów złożonych to pieczywo pszenne, ciemne, wieloziarniste, żytnie, bułki z rodzynkami, bułki z muesli, pieczywo chrupkie, miazga owsiana, muesli. Bardzo dużym plusem węglowodanów  jest stymulowanie korzystnych funkcji trawiennych, dzięki dużym ilościom błonnika.
Glikogen jest paliwem dla Twojego ciała.
Węglowodany przekształcane są w organizmie w glukozę, która w komórkach mięśniowych i wątrobie zamienia się w glikogen.
Glikogen jest paliwem dla organizmu gromadzonym w mięśniach, a także w wątrobie. Umożliwia to przechowanie, a następnie późniejsze wykorzystywanie energii z węglowodanów. Należy jednak dodać kilka słów przestrogi: kiedy magazyny glikogenu są pełne, nadmiar glukozy przekształcać się będzie w tłuszcz i gromadzić w rezerwach tłuszczowych.

Szybkie pozyskiwanie energii
Kiedy ćwiczysz, mięśnie spalają węglowodany lub kwasy tłuszczowe. Do procesu spalania potrzebny jest tlen. Wyprodukowanie określonej ilości energii z węglowodanów pochłania mniej tlenu, niż wyprodukowanie takiej samej ilości z kwasów tłuszczowych. Mówiąc prościej, węglowodany dostarczają Ci szybkiej energii, natomiast tłuszcze dostarczają energii powoli,  a co więcej w trudniejszej do wykorzystania postaci. Postawić należy na węglowodany bogate w skrobię, takie jak choćby ziemniaki, brązowy ryż, warzywa i produkty pszenne. Od czasu do czasu spożywaj surowe warzywa, przede wszystkim zieloną fasolę, kalafior, kiełki, brokuły, paprykę kukurydzę i marchew, ponieważ zawierają mnóstwo bogatych w błonnik węglowodanów.

Wiedz, że 1gram węglowodanów dostarcza Ci 4 kcal (4000 kalorii).

Nie możesz dodać komentarza.

 
  •  
     
    WĘGLOWODANY.
    __PODPOWIEDŹ:
    BH.40.
    MOTTO: INFO  o węglowodanach.
    __WYSOKIE  węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
    __NISKIE  węglowodany; to,
    1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
    2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.
    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______:  www.magdalirl.com.pl/