• Wpisów: 12
  • Średnio co: 235 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 22:20
  • Licznik odwiedzin: 27 294 / 3056 dni
 
hardshop
 
BIAŁKA: na regenerację tkanek i przyrost masy mięśniowej.
Białka odpowiedzialne są za wzrost, regenerację, a także przyrost komórek w organizmie. Podczas serii treningowej Twoje mięśnie męczą się i ulegają niewielkim uszkodzeniom. Dlatego też właśnie po treningu potrzebujesz dodatkowego białka, które umożliwi Twoim mięśniom regenerację, a także zadba o budowę dodatkowej masy.

A zatem ile białka potrzebujesz?
Osoba uprawiająca sport siłowy potrzebuje spożywać, co najmniej 1,5 g białka na kilogram masy ciała dziennie. Na przykład, jeśli ważysz 70 kilogramów, potrzebujesz minimum 70 x 1,5 = 105 g białka. Jeśli chcesz się rozwijać, potrzebujesz mniej więcej 2 g na kilogram masy Twojego ciała. Natomiast jeśli jesteś zadowolony z posiadanej już masy mięśniowej i chcesz ją tylko utrzymać, wystarczy Ci 1,5 g. Najpierw powinieneś zdecydować, czy chcesz w dalszym ciągu budować masę mięśniową, czy tylko utrzymać tą, którą już posiadasz. Wtedy będziesz mógł dokładnie określić, ile białka potrzebujesz dziennie.

Źródła białka
Białko pochodzić może z różnych składników codziennej diety, takich jak produkty mleczne, jaja, kurczak, ryby, mięso, soja czy tofu. Spożywane białko może być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Białka zwierzęce znajdują się w produktach pochodzących od zwierząt, takich jak mleko, produkty mleczne, ser, mięso, produkty mięsne, kurczak, indyk, ryby i jaja. Białka roślinne pochodzą z roślin. Znajdziesz je np. w chlebie, produktach zbożowych, roślinach strączkowych (np. fasoli) , ziemniakach czy choćby ziarnach soji.

Czas spożywania białka
Białko należy spożywać we właściwym czasie. Najlepiej rozłożyć jego spożycie na cały dzień. Jeśli podzielisz je na maksymalną liczbę posiłków, twój organizm będzie mieć ciągły dopływ „elementów konstrukcyjnych”  i dużo czasu na ich odpowiednie wykorzystanie. Najlepsze wyniki można osiągnąć spożywając małą ilość białka odpowiednio co 2-3 godziny. W tym czasie ciało może przetworzyć ok. 20 g, więc należy pamiętać by nie przekraczać tych proporcji, bo nadmiar białka zamieni się w tłuszcz.
Tak, więc uważaj!

Wiedz, że 1gram białka dostarcza Ci 4 kcal (4000 kalorii).

Nie możesz dodać komentarza.